Numerus fixus wordt weer ouderwets loten. Is dat wenselijk?

Nog een paar nachtjes slapen en dan….

Horen aankomend studenten die dit jaar meededen met een selectie voor een numerus fixus studie of ze geselecteerd zijn of niet. Super spannend!

Maar wat ik vreemd vind….
Dit is bij veel studies het laatste jaar dat er een selectie plaats zal vinden. Volgend jaar zal er bij veel studies weer ouderwets ‘geloot’ worden.

Ondanks dat ik sommige argumenten snap die men opvoert om dit ‘loten’ weer in te voeren vind ik het een zwakte bod. Een systeem waar we eerder mee gestopt zijn, voeren we weer in zonder na te denken waarom we er eerder vanaf gestapt zijn (die waren er namelijk volop) en zonder een discussie te voeren hoe het écht beter kan.
Want dat het huidige systeem niet de meest geschikte kandidaten oplevert geloof ik zeker, maar met loten kom je niet veel verder.

Loten is geluk hebben en dat heeft nooit de beste kandidaten opgeleverd voor zover ik weet. Zo doen we dat ook niet bij solicitanten die solliciteren naar een baan. Dat zou toch gek zijn? Dat een werkgever gaat loten wie de nieuwe manager mag zijn? Of de nieuwe CFO?

Er moet naar mijn idee daarom iets anders gebeuren.

De beste dokters krijg je niet door te loten maar door ze beter te gaan selecteren. Niet alleen cognitief (zoals nu vooral gebeurt) maar vooral ook veel meer psycho-sociaal. Dat laatste gebeurt nu te weinig naar mijn idee of niet op de juiste wijze.

Ik zou namelijk voor aankomend studenten Geneeskunde vooral willen weten:
Hoe veerkrachtig is deze aankomend student? Hoe goed kan het werken onder stress, hoe assertief is het? Hoe neemt het beslissingen? Hoe goed kan iemand omgaan met lastige situaties?
We verwachten namelijk nog al wat van artsen. En artsen zijn alleen maar een voorbeeld in deze post.

Alleen een betere selectie zal succesvolle studenten en betere dokters opleveren… dokters die we heel hard nodig hebben in onze vergrijzende samenleving. En dit geldt voor alle studenten…een studie kiezen die écht bij je past, levert studie- en werkgeluk op voor de kandidaat en levert meer productiviteit op voor de samenleving.

Ik twijfel er niet aan dat een goede selectie bij andere studies ook beter werkt dan ‘loten’. Loten =geluk hebben.

Geluk wens is natuurlijk alle aankomend studenten de komende week toe!

Beter recruitment voor aankomend studenten dus!
Studiesucces begint met een goede selectie.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Zie ik iets over het hoofd waarom wij kiezen voor de herinvoering van het lotingssysteem? Of is dit idd de zoveelste ‘domme’ beslissing in van onze politiek die wij over een paar jaar weer moeten terugdraaien?

Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Het is echt ontzettend lastig voor hem om er serieus mee om te gaan.
En ik loop echt compleet vast met hem. Voel me zo machteloos hierin. Ik begrijp echt niet waarom hij zo blokkeert en er niet over na willen denken.
Ik ga vanavond er weer met hem over hebben. Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Deze app ontving ik vanochtend van een moeder. Haar zoon deed vorig jaar eindexamen, nam een Tussenjaar en weigert nu verder na te denken over zijn studiekeuze. Zo lastig voor zowel hem als haar! Hoe kun je helpen?

Lees meer

Waarom ik wil dat mijn studiekeuze advies betaalbaar blijft

Ik moet altijd beetje lachen….

Als mensen vragen hoe het kan dat ik jongeren in slechts vier uur aan gericht en gemotiveerd studiekeuze advies help en andere studiekeuze coaches daar (veel) langer over doen. En hoe het dus komt dat mijn Studiekeuze bootcamps dus veel goedkoper zijn. Dat heb ik dus maar eens verwoord.
Ik denk dan altijd….waarom draai je het niet om en vraag je waarom het bij anderen zoveel langer duurt en dus duurder is. Want 3000 studiekiezers verder bewijzen mijn collega’s en ik dat de studiekeuzebootcamp® methode werkt! Wij worden met een 9,1 beoordeeld en 99% recommandeert ons. Lees meer

De 3 V’s voor Pubers.

Wel eens gehoord van de 3 V’s? Vrijheid, Verantwoordelijkheid en Vertrouwen? Tijdens een management training heb ik ooit geleerd hoe je met met deze 3 V’s verantwoordelijkheid delegeert en daarmee succesvol teams managet.  Ik heb gemerkt dat deze drie V’s ook heel goed werken bij het opvoeden van Pubers. Ook bij studiekeuze bootcamp deel ik dit principe…vooral met jongeren die veel vrijheid willen.

Lees meer

Studie shoppen

Vraag een willekeurige ouder wat hij zijn kind in zijn werkende leven toewenst en 9 van de 10 zal zeggen: Als hij of zij maar gelukkig wordt!

‘Gelukkig worden’ hangt in onze samenleving echter sterk samen met de plek die je in de maatschappij verwerft. Het kiezen van de juiste studie is een zeer gelukbepalende factor. In het woud van meer dan 1150 HBO studies, 450 MBO en bijna 450 WO studies is er nogal wat te kiezen. Ik ben iedere dag weer verrast hoeveel mooie studies er in Nederland zijn. Ik durf te wedden dat jij er maar 20 % kent.

Lees meer

Wordt onze jeugd conservatiever?

De jongeren van nu zijn anders dan voorgaande generaties: minder vrij. Ze houden elkaar via het internet nauwlettend in de gaten en worden verleid door traditionele ideeën over man en vrouw. Waar komt dit nieuwe conservatisme vandaan?

Vandaag las ik in de Groene Amsterdam een heel boeiend artikel over nieuw conservatisme bij jongeren. Drie grote internationale studies die onlangs verschenen laten deze trend eveneens zien. Conservatieve waarden zouden het overnemen binnen Generatie Z en bovendien zouden jongeren twijfelen aan de waarde van de democratische rechtsstaat. Het is een wereldwijd fenomeen: van Zuid-Korea tot West-Europa en Noord-Amerika grijpen jongeren naar religie, zeggen vooral jongens dat het feminisme te ver is gegaan, en worden lhbtqi+-rechten in twijfel getrokken.

Lees meer

Wetenschappelijk bewezen: meer studievoorlichting voorkomt studie-uitval

Dat is toch logisch? Soms verbaast je de uitkomst van een onderzoek niks…. Maar toch fijn dat het nu wetenschappelijk wordt aangetoond:

Wanneer aankomende studenten een weloverwogen studiekeuze maken, zorgt dit voor meer tevredenheid tijdens de studie en minder uitval

Een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam heeft nieuwe inzichten opgeleverd over het verband tussen het studiekeuzeproces van aankomende studenten, de aansluiting met hun gekozen bacheloropleiding, en hun studiesucces in het eerste jaar.

De onderzoekers stellen dat goede voorlichting aan aankomende studenten helpt bij het terugdringen van de uitval in het eerste jaar.

Hoge uitval aanleiding voor onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek waren de hoge uitvalcijfers onder eerstejaarsstudenten in Nederland. Lees meer

Zo vind je een studentenkamer

Eindeloos hospiteren….Hoe kom je aan een studentenkamer in tijden van hoge woningnood en torenhoge huurprijzen?

NOS maakte een mooie podcast die ik zeer de moeite waard vond.

Belangrijkste tips naar mijn idee:

1. Schrijf je (heel) vroeg in bij studentenhuisvesting organisaties zoals Duwo en SSH of een andere studentenhuisvestingaanbieder die in een bepaalde stad actief is. (Dan moet je natuurlijk wel weten waar je wil gaan studeren natuurlijk). Dat vergroot je kans aanzienlijk. Hoe eerder je inschrijft, hoe hoger de kans. Goede reden om dus actief met jouw studiekeuze aan de slag te gaan. Lees meer

Actuele lijst met open dagen Najaar 2024

Yes dit schooljaar gaat het gebeuren! Jij gaat dit jaar jouw studie kiezen. Mijn tip: Of je nu een Tussenjaar neemt of eindexamen doet…begin op tijd! Voordat je het weet is het januari en begint de stress….

Een volledig studiekeuze traject neemt namelijk ongeveer een jaar in beslag. Zo lang? Ja zo lang! Het is immers een heel belangrijke keuze voor jouw verdere leven. Belangrijk om die bewust en gestructureerd te maken dus. Hoe doe je dat? Lees meer

Studiekeuze werkwijze

Een Studiekeuze bootcamp is een investering voor het leven!

Ontzettend trots ben ik op de geweldige uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Deze werd gehouden onder 2500 jongeren die sinds 2016 deelnamen aan een Studiekeuze bootcamp. Ze tonen aan dat de investering in een studiekeuze bootcamp de moeite waard is!

De resultaten tonen aan dat jongeren onder mijn begeleiding (en die van mijn collega’s die ook met de Studiekeuze bootcamp methode werken) werkt.  99 % raadt ons aan en 95% is blij met zijn gekozen studie en is van plan deze af te maken. Dat zegt genoeg!

Wat het KTO nog meer aantoont is dat een bewuste studiekeuze ook leidt tot minder studievertraging, heel veel later werkplezier en het snel vinden van een passende baan. Deelname aan een studiekeuze bootcamp is daarmee een investering voor het leven!

Benieuwd naar wat jongeren zeggen over de Studiekeuze Bootcamp?

Kijk maar eens naar de reacties van deze jongeren en zie de uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Filmpjes van reacties van oud deelnemers vind je hier

Infographic van de uitkomsten van ons KTO zijn hier te vinden